Jongeren enthousiast over regionale energietransitie

Onderzoek: extra windmolens geen probleem voor jongeren

Kleine zonnepanelen die lantaarnpalen direct van stroom voorzien, energie opwekken uit fitnessapparaten in sportscholen en kleine windmolens in iedere achtertuin. Dat zijn drie van de ideeën die jongeren uit Midden-Holland hebben voor de energietransitie. Zij tonen opvallend veel interesse in de overstap van de regio naar duurzame energie.

Om aan de landelijke klimaatdoelstellingen te voldoen moeten de gemeenten Zuidplas, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen gezamenlijk een plek vinden voor het plaatsen van 67 extra windmolens of 816 voetbalvelden vol zonnepanelen. De gemeenten, die samenwerken in de Regionale Energiestrategie (RES) Midden-Holland, betrekken jongeren actief bij de discussie daarover.

Grote interesse jongeren

Tieners en jongeren uit de regio hebben een bovengemiddelde belangstelling voor duurzame energie, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de RES. Eenennegentig procent van de ondervraagden in Midden-Holland denkt positief over de energiestransitie. Landelijk is dat 89 procent. Met name 12 tot 18-jarigen uit de regio zijn heel geïntresseerd in groene stroom, namelijk 64 procent. Van de ondervraagde 19 tot 30-ers heeft 54 procent daar interesse in.

Om nog meer tieners en jongeren te overtuigen van de noodzaak om groene stroom op te wekken, is de Jong RES opgericht. In iedere regio krijgen jongeren zo een stem in de gesprekken en invloed op de plannen. “We praten namelijk ook over onze toekomst”, zegt Manon van de Graaf (25 jaar) uit Gouda. Ze is bij Jong RES de vertegenwoordiger van de regio Midden-Holland en heeft een duidelijke misse.

Gehoord worden

“De jongeren van nu zijn de volwassenen van straks”, vervolgt Van de Graaf. “Daarom is het heel belangrijk dat ze een stem hebben in deze plannen. Want meestal zijn het volwassenen die ze maken.” Ze zit namens de jongeren in de regionale stuurgroep en is daarmee actief betrokken bij het opstellen van de regionale energiestrategie

Van de Graaf heeft een duidelijke missie en heldere opvattingen. “Binnen de stuurgroep spreek ik niet vanuit mijn eigen opvattingen, maar deel ik de mening van de jongeren. Ik merk dat deze mening word gewaardeerd en dat brengt veel mogelijkheden voor de toekomst. Elke gemeente kijkt anders naar zonnepanelen en windmolens. We zien dat de jongeren heel erg te spreken zijn over zonnepanelen op daken, maar ook over windmolens (80%). We moeten nu gaan kijken hoe we deze meningen kunnen meenemen in de plannen van de verschillende gemeenten.”

Van de Graaf wil onder andere een kansentafel voor jongeren organiseren, om ze nog beter bij het onderwerp te betrekken. “Voor veel jonge mensen is de energietransitie toch nog een ver-van-mijn-bed-show.” Volgens Van de Graaf hebben jongeren meer interesse in tastbare dingen zoals afval scheiden of veganistisch eten. Dat moet echt gaan veranderen vindt ze: “2050 lijkt ver weg, maar het gaat sneller dan we denken.”

Wil jij ook meedenken of contact opnemen met Manon? Dat kan door te e-mailen naar: middenholland@jongresnederland.nl