Inwoners Midden-Holland zien volop kansen voor duurzame energie

Liever zonnepanelen dan windmolens

In het Groene Hart is niet veel plaats voor extra windmolens, vinden inwoners van de regio Midden-Holland. Ze zijn bang dat het gebied daardoor teveel wordt aangetast. Tijdens inspraakavonden werd duidelijk dat veel inwoners liever inzetten op zonnepanelen. Daarvoor is in de regio wel voldoende plek, vinden ze.

Om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland, heeft de regio Midden-Holland zich als doel gesteld om in 2030 0,435 Terrawattuur aan schone energie opwekken. Daarvoor zijn 67 extra windmolens nodig, of of 816 voetbalvelden vol zonnepanelen. Het gebied wordt gevormd door de gemeenten Zuidplas, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen.

Online inspraak

In de Regionale Energiestrategie (RES) staat dat gekozen wordt voor een mix van wind- en zonneenergie. Over de verdere invulling van de plannen kunnen inwoners meepraten. Dat gebeurde vanwege de coronapandemie met online sessies in de vijf gemeenten.

Over een ding zijn de insprekers het roerend eens: teveel extra windmolens tasten het historische landschap aan. Er zijn wel geschikte plekken langs wegen en bij bedrijventerreinen, maar de bouw van grote windturbines moet beperkt worden tot het hoogst noodzakelijke.

Lokaal eigenaarschap belangrijk

Als er windmolens bij komen, zet ze dan bij elkaar in clusters en niet kriskras door het gebied, zo klinkt de wens. Daarbij kan het verschil maken wanneer de windmolens eigendom zijn van de omwonenden en niet van een energiebedrijf. “De overlast-beleving is een stuk minder als je mede-eigenaar bent”, denkt een van de insprekers.

Lokaal eigenaarschap is ook om op andere redenen belangrijk, zeggen inwoners. Zo kan iedereen meeprofiteren en is er een gedeelde verantwoordelijkheid, is de teneur aan alle kansentafels. “Klimaatneutraal leven moet geen verdienmodel worden van grote bedrijven”, zo klinkt het.

Steun voor minima

Mensen met een laag inkomen moeten bovendien financiële steun krijgen, zodat ook zij volledig kunnen deelnemen aan energiecoöpreaties en meeprofiteren van de extra zonnepanelen. Datzelfde geldt voor mensen in een huurwoning. Zonnepanelen moeten ook daar mogelijk worden.

Natuurlijk zijn er deelnemers die sceptisch zijn en niets zien in de veranderingen, maar veel inwoners zijn juist positief. Locaties die worden aangedragen voor plaatsing van zonnepanelen te plaatsen lopen uiteen van agrarische grond die niet langer geschikt is voor landbouw tot daken van kassen. “Er zijn inmiddels panelen die lichtdoorlatend zijn”, meldt een deelnemer. “Dat maakt ze heel geschikt voor de glastuinbouw.”

Op daken van nieuwbouwwoningen moet verplicht zonne-energie opgewekt worden, vindt een inspreker. De bewoner van een jaren 80 woning ziet ook zelf mogelijkheden als zijn dakpannen binnenkort vervangen moeten worden. “De hele buurt is aan nieuwe pannen toe. Als iedereen meedoet schiet het tenminste op.”

Benieuwd naar de uitkomsten van de kansentafel van uw gemeente?
Bekijk hier het verslag met de uitkomsten:

Gemeente Waddinxveen
Gemeente Krimpenerwaard
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Gemeente Zuidplas
Gemeente Gouda